Logo Zelf Technieken

Domotica vs Smart Home

Een domotica of smart home installatie? Het is een veelgestelde vraag wanneer we het hebben over woningautomatisering. Beide termen worden vaak gebruikt om te verwijzen naar huizen die uitgerust zijn met geautomatiseerde systemen die verschillende zaken zoals ventilatie, verlichting, verwarming en beveiliging uitvoeren. Deze termen worden vaak in één adem of door elkaar gebruikt maar er is een duidelijk verschil tussen beide.

Waarop moet je letten bij de aanpak van je zelfbouw project?

Domotica vs Smart home: Wat is het verschil?

Wat is Domotica?

Definitie

Domotica, ook wel home automation genoemd, verwijst naar het geautomatiseerde systeem waarmee je verschillende taken in huis kunt automatiseren. Het is gericht op het integreren van verschillende apparaten en systemen in huis, zodat ze met elkaar kunnen communiceren en worden gecontroleerd via één enkel systeem. Hierdoor kunnen verschillende taken worden geautomatiseerd en kan het comfort in huis worden verbeterd.

Gebruik

Een domoticasysteem kan worden gebruikt om verlichting, verwarming, airconditioning, ventilatie en beveiligingssystemen in huis te automatiseren. Door middel van sensoren en timers kan het systeem automatisch de juiste instellingen selecteren op basis van de aanwezigheid van mensen in huis, de tijd van de dag en andere vooraf bepaalde voorkeuren. Domotica apparaten kunnen ook worden gebruikt om huishoudelijke apparaten te bedienen, zoals de oven, koelkast en wasmachine.

Google Nest - Slimme Thermostaat

Wat is Smart home?

Definitie

Smart home verwijst naar het geheel van slimme apparaten en systemen die in huis worden gebruikt en die met elkaar in verbinding staan. Het idee achter een smart home is dat verschillende apparaten en systemen in huis via het internet kunnen worden verbonden, zodat ze op afstand kunnen worden bediend en gecontroleerd. Dit kan worden gedaan via een smartphone, tablet of computer.

Gebruik

Smart home-systemen kunnen worden gebruikt om verlichting, verwarming, airconditioning, ventilatie en beveiligingssystemen in huis te bedienen. Verder kan je er ook bepaalde huishoudelijke producten mee bedienen, zoals de oven, koelkast en wasmachine. 

De toepassingen waarin dit systeem het meeste voorkomt,  zijn slimme apparaten zoals een slimme deurbel, slimme rookmelder, slimme stekker, slimme verlichting, slimme speaker, … Een voorbeeld van zo’n slimme verlichting zijn de Philips Hue lampen. 

Philips Hue - Smartlichten

Deze slimme lampen maken, net als elk slim product, gebruik van een protocol. Er bestaan een hele hoop protocols, zo kan je voor de automatisering van de sensor in je rolluiken, zonwering en slimme deurbel camera rekenen op z-wave. Voor je afstandsbediening wordt gebruikgemaakt van infrarood. Aangezien deze producten gebaseerd zijn op een domoticasysteem komen deze toepassingen dus ook hierin voor. 

Meer dan een hub

Smart home-systemen bieden ook geavanceerde functies, zoals spraakbesturing en automatische aanpassing van de instellingen op basis van het weer. Google Assistant is een van zulke slimme producten die gebruikmaken van spraakbesturing om zo alle apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar te verbinden op een slimme manier. 

Het verbindt zo bijvoorbeeld je smart tv en andere slimme apparaten met elkaar via bluetooth. Via dit soort systemen kan je ook zien wie er aan je voordeur staat via, de eerder vermelde, slimme deurbellen.

Slimme Deurbel - Google Nest

Wat is het verschil tussen Domotica en Smart home?

Bediening

Het belangrijkste verschil tussen domotica en smart home is de manier waarop de systemen worden bediend en gecontroleerd. Domotica producten zijn vaak ontworpen om lokaal te worden bediend, terwijl smart home-systemen zijn ontworpen om op afstand te worden bediend via internet. Domotica-systemen kunnen worden bediend met behulp van een centraal bedieningspaneel.

Smart home-systemen kunnen ook lokaal worden bediend met behulp van een app op uw smartphone of tablet. Maar het verschil met domotica-systemen is dat smart home-systemen ook op afstand kunnen worden bediend, wat betekent dat u toegang hebt tot uw apparaten en systemen, zelfs als u niet thuis bent.

Je bent in staat om de producten gezamenlijk of elk apart te bedienen via een gecentraliseerd systeem. Om deze systemen met elkaar te laten communiceren moet je ze laten samenwerken door elk domotica systeem te gaan koppelen met elkaar.

Artificial Intelligence

Een ander belangrijk verschil is dat smart home-systemen vaak gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) om te leren van uw gedrag en voorkeuren en deze aan te passen. 

Het systeem leert bijvoorbeeld welke temperatuur je prettig vindt en past deze automatisch aan, of het past de verlichting aan op basis van je dagelijkse routines. Dit betekent dat smart home-systemen in de loop van de tijd steeds slimmer worden en beter afgestemd zijn op je persoonlijke wensen.

Domotica producten zijn daarentegen vaak meer gericht op functionaliteit en het automatiseren van bepaalde taken, zoals het inschakelen van verlichting wanneer iemand een kamer binnenkomt of het automatisch verlagen van de temperatuur wanneer niemand thuis is.

Brede definitie

Maar eigenlijk kan domotica gezien worden als een deel van de brede smart home definitie. Dit dankzij de introductie van zaken zoals IoT en smart apparaten. Deze zorgen ervoor dat alle verschillende systemen met elkaar kunnen verbinden, ofwel via een gecentraliseerde app of omdat ze deel uitmaken van hetzelfde netwerk. 

Gelijkenissen

Beide systemen zorgen naast dit alles voor een verlaagd energieverbruik, wat dus ook resulteert in een lagere energiefactuur. Ze maken van je bestaande woning jouw smart home door huisautomatisering. De technologie zorgt ervoor dat je apparaten onderling op een slimme manier in verbinding staan met elkaar en jij hebt de controle vanop afstand met je smartphone, tablet of laptop. 

Onderlinge communicatie slimme apparaten

Eerder spraken we reeds kort over de verschillende protocollen, of de techniek waardoor deze producten met elkaar in verbinding staan. Het is een specifieke communicatie frequentie, per producttype is er een verschillend protocol. Hier is een overzicht welk product welke frequentie gebruikt.

Zigbee > Verlichting

Alle lampen met een smart functie maken gebruik van deze verbinding. Net als Bluetooth en WiFi een draadloze connectie. Het grote verschil zit hem in het lage verbruik en het feit dat dit een mesh-netwerk is. Hierdoor is een stabiele connectie gegarandeerd.

Z-wave > sensoren en actoren

Dit systeem komt vooral voor bij toepassingen met een camera. Het is ook gestandaardiseerd, wat wil zeggen dat de bediening bij alle mogelijke toepassingen op dezelfde manier werkt, ongeacht het apparaat. Hierdoor is het instellen en gebruiken van een product die gebruik maakt van deze techniek probleemloos. 

Verder maakt het net als Zigbee gebruik van een mesh-netwerk waardoor ook hier sprake is van een stabiele verbinding. 

Thread > draadloze apparatuur op batterijen

Dit communicatieprotocol is net als de vorige protocollen geen grote verbruiker. Wanneer dit gekoppeld wordt aan een apparaat dat op batterijen werkt, krijg je hierdoor een lange levensduur. Het wordt gebruikt bij een slimme rookmelder of slimme deurbel.

Bluetooth > speakers

Bluetooth is een draadloze communicatietechnologie die speciaal is ontworpen voor korte afstanden, typisch binnen een straal van 10 meter. Het systeem wordt vaak gebruikt voor het verbinden van verschillende apparaten, zoals smartphones, de speaker in je badkamer of living, en slimme apparaten in een smart home. 

Dit communicatieprotocol is energiezuinig en kan gemakkelijk worden ingebouwd in kleine apparaten, waardoor het een populaire keuze is voor het verbinden van slimme apparaten in een smart home.

Infrarood > afstandsbediening

Infrarood (IR) is een draadloze communicatietechnologie die werkt door middel van lichtgolven met een frequentie die niet zichtbaar is voor het menselijk oog. IR wordt vaak gebruikt voor afstandsbedieningen, zoals die van tv’s en andere elektronische apparaten. Infrarood wordt niet veel gebruikt in smart homes, omdat het bereik beperkt is tot slechts enkele meters en er vaak een directe lijn van zicht nodig is tussen de zender en ontvanger.

WiFi > laptops en apparatuur met internet

WiFi is een draadloze communicatietechnologie die is ontworpen voor het verbinden van apparaten over langere afstanden, zoals binnen een huis of kantoor. Het is een populaire keuze voor het verbinden van slimme apparaten in een smart home, omdat het snel en betrouwbaar is en kan worden gebruikt voor het verbinden van veel verschillende apparaten. WiFi vereist echter wel stroom en kan minder energiezuinig zijn dan Bluetooth.

Apple HomePod

Algemene functionaliteit

Je kan deze protocollen terugvinden in verschillende domoticasystemen en allerlei smart home elektronica. De producten doorheen je hele huis laten werken voor jou is de bedoeling. Via een app kies je wat je het product wil laten doen, dit kan gaan van het aanzetten van een schakelaar tot het bedienen van je klimaatregeling of airco. 

Door je huis slimmer te maken met behulp van deze technologieën zijn zaken zoals gaan kijken wie er voor je deur staat verleden tijd. Eens je alles hebt ingesteld naar je eigen wensen kan je huis slim gaan bepalen wat je voorkeuren zijn op welk moment van de dag. De automatische bediening van lampen en zonwering instellen is eenmalig werk. 

 

Woning slim beschermen met slimme producten

Er zijn een hele hoop producten op de markt die niet enkel als doel hebben om je leven eenvoudiger te maken. Vaak bieden deze ook beschermende diensten, deze worden ondersteund door audio- en camera beelden te tonen. 

Op deze manier kan je controleren wie voor je deur staat voor je ze moet openen. De audiofragmenten en camerabeelden dienen ook als extra veiligheid en bewijsmateriaal in het geval er iets zou gebeuren.

Wat is de meest geschikte automatisering voor je slim huis?

In conclusie, hoewel de termen domotica en smart home vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee concepten. Een domoticasysteem is vaak gericht op lokale bediening en het automatiseren van specifieke taken in huis, terwijl smart home-systemen gericht zijn op zowel lokale als op afstand bediende functies en gebruik maken van AI om te leren van uw gedrag en voorkeuren.

Of je nu kiest voor domotica of smart home, het integreren van geautomatiseerde systemen in je huis kan zorgen voor meer comfort, gemak en veiligheid. Een vlotte integratie is mogelijk dankzij een goede elektriciteitsinstallatie. Het is belangrijk om je opties zorgvuldig te overwegen en te investeren in kwalitatief hoogwaardige producten en systemen die passen bij je behoeften, budget en de elektriciteit van je huis.

Wil je meer info over zelfbouwpakketten?

Download Zelf Flyer

Ontdek ZELF, de partner bij je volgend woningproject.